marți, 25 mai 2010

CINE ESTE BATES?

Ei bine, în postul trecut am vorbit despre cîteva momente cheie din experienţa mea de îmbunătăţire a vederii prin metode naturale, în care am spus că la început am încercat să-mi restabilesc vederea bazîndu-mă pe exerciţiile de antrenare a muşchilor ochilor, necunoscuînd de fapt, nici pe departe esenţa metodei lui Bates.
           Iar acum: Cine este Bates?
William H. Bates , 1860-1931,  şi-a început cariera ca un chirurg ocular de succes în New-York. Dar după un anumit timp acesta  începuse să fie nemulţumit de practica oftalmologică convenţională şi s-a avîntat în propriul studiu asupra ochilor,  după  ce a început  să observe că anumiţi pacienţi cu erori de refracţie   îşi înbunătăţeau în mod spontan vederea.  Bates începuse să pună la îndoială teoriille care stăteau la baza practicilor oftalmologice care spuneau că unicul remediu pentru erorile de refracţie era să pui pe nasul pacientului o pereche  de lentile compensatoare, adică ochelari sau, mai modern - lentile de contact.
          Bates  nu era de acord cu teoria ortodoxă a acomodaţiei (modul în care ochii se focusează la diferite distanţe). Teoria acomodaţiei care stă la baza practicii de a prescrie ochelari spune că curbura lentilei ochiului este unica parte care controlează procesul de acomodare şi anume inflexibilitatea sa (a lentilei) face ca ochiul să funcţioneze defectuos.  Lăsînd la o parte tot ce învăţat din cărţi  despre ochi în calitate de medic oftalmolog, el şi-a luat retinoscopul şi s-a apucat să studieze ochiul aşa cum nu a mai fost studiat pînă atunci.  Bates  a descoperit că starea refracţie a ochiului, adică acuitatea vizuală  nu era era ceva static aşa cum era afirmat, ci varia foarte mult în depependenţă de starea emoţională.
          În cartea sa din 1920 - "Vedere perfectă fără ochelari"  Bates povesteşte despre cum şi-a lecuit propria hipermetropie, asta după  ce numeroşi specilalişti oculari îi spusese că "lentilele sale sunt tari ca piatra" şi că "nimeni nu poate să facă nimic cu asta".
         Descoperirile lui indicau că oamenii tind să devină miopi atunci cînd se află sub vre-o oarecare aprehensiune, anxietate, tensiune.  Bates a constatat că ochiul nu este acelaşi în mod constant, că eroarea de refracţie se schimbă, că tensiunea mintală şi încordarea  face această eroare de refracţie să crească, iar relaxarea  -  o face să descrească. Concluziile lui erau că vederea imperfectă nu era posibilă fără ca mai întîi să se producă o tensiune mintală,  că ochii sunt remarcabil de rezistenţi la ceea ce se întîmplă în exterior, că ei pot rapid să se regenereze  de la zgîrîieturi, pălituri, chiar şi arsuri, dar pot fi orbiţi de tensiunea mintală. Dr. Bates a mers mai departe şi a formulat o nouă serie de teorii despre vedere iar pe parcurs a dezvoltat ceea ce mai apoi avea să fie cunoscută sub denumirea de "Metoda Bates" care ajuta oamenii să-şi îmbunătăţească vederea.  Conform Dr. Bates, vederea slabă era cauzată în principal de trei lucruri: 1. Stresul sau tensiunea/încordarea mintală; 2. Obiceiuri vizuale proaste şi 3. Purtarea ochelarilor.
             William Bates era un om de ştiinţă, un medic, el a absolvit Colegiul de Medici şi Chirurgi la  Universitatea Columbia din New-York, plus la asta, aşa cum am menţionat la început, el mai era şi un chirurg ocular  de succes şi era foarte respectat În New York, pe lîngă acest fapt el mai era şi instructor de oftalmologie la Şcoala şi Spitalul Medical  de doctoranzi (din 1886 pînă la 1891). Şi ce se întîmplă mai departe? Bates este exclus de acolo în 1891. Închipuiţi-vă - oftalmlogii din acel spital prescriau ochelari la doctorii miopi de acolo, iar la un moment dat Bates începe să-i lecuiască  prin metoda sa recent descoperită. Aceşti ofltalmologi au studiat şi au practicat metoda de prescriere a ochelarilor ani întregi. Imaginaţi-vă cum aţi fi reacţionat voi dacă ar apărea cineva şi ar spune că ceea ce aţi învăţat şi în careaţi investiti timp şi bani nu este corect, că ochii pot să fie făcuţi să vadă bine şi fără ochelari sau lentile sau fără operaţie? Proabil că prima reacţie ar fi ridiculizarea, negarea. Pînă la urmă Bates a fost dat afară de preşedintele acelei instituţii, pentru că nu accepta ceea ce făcea Bates.
           După aceasta, peste cîţiva ani, Bates se dedică experimentelor, pleacă din New-York în alte oraşe şi pune  cu succes în practică metoda sa de prevenire a miopiei în şcoli din acele oraşe.  În 1910 Bates se întoarce în New-York şi se angajează ca medic asistent la un spital, iar curînd acesta a inceput să împlementeze metoda sa de prevenire a miopiei în unele şcoli din New-York. La Spitalul Harlem unde era angajat, el începuse să lucreze împreună cu Emily Lierman, care şi-a îmbunătăţit vedererea prin metoda sa (ei aveau să se căsătorească în 1928).  Cei doi ţineau "Zile Clinice" gratuite de mai multe ori pe săptămînă, unde stăteau la coadă mulţi oameni aşteptînd să fie ajutaţi.
           În 1891 Dr. Bates publică primul său articol despre eliminarea miopiei  într-o revistă medicală, iar în 1919 Bates a început să publice lunar articole în Revista sa "Vedere Mai Bună" care aveau să continue timp de 11 ani.  În 1920  publică cartea sa, Vedere perfectă Fără Ochelari, de asemenea denumită Remediul pentru vedere imperfectă prin tratare fără ochelari  (aceasta poate fi descărcată gratuit de pe internet, deşi nu ştiu dacă există vreo versiune în română ).  În engleză denumirea originală sună aşa - "Perfect Sight Without Glasses" sau  "The Cure of Imperfect Sight by Treatment Without Glasses".
          În 1923  Clinica sa din Spitalul Harlem este întreruptă odată ce Bates a părăsit spitalul şi a început să ţină în fiecare sîmbătă o "Zi Clinică" în privat. El a  continuat apoi să trateze pacienţi,  practic de toate formele de vedere imperfectă.
            William H. Bates a decedat pe 10 iulie 1931, la vîrsta de 70 de ani în timpul unei epidemii de poliomielită. În 1940 Emily, soţia sa a republicat cartea sa adăugînd un capitol util la sfîrţit cu sugestii despre cum de folosit metoda. După problemele cu legea a altor învăţători a Metodei Bates, cum este  cazul Margaret Corbett din 1940/1941, Emily a publicat o versiune editată a cărţii în 1943 numind-o Vedere Mai Bună Fără Ochelari.  (Better eyesight without glasses).  Această versiune a omis mult din textul original fapt  ce a facut mai greu de înţeles ceea ce Dr. Bates intenţionase să transmită cititorului. Fără acces uşor la Revistele sale de "Vedere mai Bună" care explică metoda în mare detaliu, Metoda Bates devenise eronat înţeleasă de mulţi oameni.  Astăzi acestea pot fi gratuit accesate pe internet, de exemplu aici http://www.central-fixation.com/better-eyesight-magazine/ . În prezent metoda este deseori asociată cu a face exerciţii pentru ochi. Dar nu asta este ceea ce Dr. Bates preda. El  recomanda nu exerciţii pentru ochi, ci utilizarea obiceiurilor vizuale naturale pe parcusrul întregii zile. Astăzi există în toată lumea învăţători/instructori profesionali   antrenaţi în Metoda Bates. 

miercuri, 19 mai 2010

INTRODUCERE

            Salut tuturor. Acest blog vreau să îl dedic memoriei Dr. William H. Bates, fondatorul metodei revoluţionare de îmbunătăţire a vederii prin metode naturale.
             Vreau aici să împărtăţesc experienţa mea cu practicarea acestei metode, experienţă în care am încercat mai multe metode naturale de îmbunătăţire a vederii şi pot să spun că primele pe care le-am încercat nu erau cele mai eficiente şi pentru ca să nu faceţi aceleaşi erori în încercarea de a vă corecta vederea în mod natural citiţi mai jos.
            Prma dată cînd am auzit de faptul că ar exista careva mijloace naturale de a-ţi corecta vederea a fost cu vreo 2 ani şi ceva în urmă, într-un forum unde se vorbea despre "Miopie, Hipermetropie, Astigmatism - Corectarea cu Lasik". Pe acest forum cineva a menţionat despre careva exerciţii care pot ajuta/restabili vederea, ceea ce m-a impulsionat să caut careva informaţii despre acest lucru. Am dat de nişte lecţii video a unui domn din Rusia care preda la o clasa despre cum să-şi restabileasca vederea şi despre cum sa se lase de alte vicii. Domnul se numea Vladimir Jdanov (Владимир Жданов). Lecţiile pot fi găsite pe youtube. ( http://www.youtube.com/watch?v=ipy-DO1gQ  , de exemplu) Jdanov amesteca lectiile de imbunatăţire a vederii cu cele de abandonare a viciilor fumatului şi băutului, ceea ce pe mine m-a determinat să las într-adevar aceste vicii. Metoda lui de imbunataţire a vederii el o numeşte "Şişco-Bates" , după numele de familie a oftalmologului William Bates şi a probabil a unui psihanalist rus. Jdanov îmbina teoriile lui Bates cu un fel psihanaliza, sugestie, completare de anchete, psihologie motivaţională. Deşi el prezinta metoda sa ca fiind originara de la Dr. Bates, ceea ce într-adevăr este aşa cel puţin în ceea ce priveşte teoria cu privire la mecanismul vederii, aşa cum mi-am dat seama mai tîrziu, metoda lui pune accent mai mult pe exerciţiile pentru muşcii extraoculari şi practici speciale de relaxare a ochilor şi a întregului corp, inclusiv "Palmingul" (Palmingul e o metodă originară de la DR. Bates), ceea ce se depărtează esenţial de la conceptele originale ale Dr. Bates.
            Ei bine, după ce am privit lecţţile lui video, am început imediat să fac exerciţiile prescrise acolo - exerciţii de mişcare a ochilor: sus,jos; stînga, drepata; pe diagonală, cerc etc. Aşa cum explica Jdanov, vederea defectuoasă este din cauza faptului că anumiţi muşchi extraoculari sunt prea încordaţi, iar alţii -dimpotrivă - atrofiaţi, ceea ce înseamnă că este nevoie ca muşchii care sunt încordaţi să-i relaxăm, iar pe cei atrofiaţi să-i antrenăm. Cam în a 4-a sau în a 5-a zi de cînd am început să fac exerciţiile date, am avut prima sclipire de vedere clară - Şedeam la staţie şi aşteptam autobuzul şi cazual am privit spre un panou de publicitate şi brusc, pentru o secundă sau fracţiune de secundă literele au devenit clare.După această întămplare îmbucurătoare am purces mai entuziasmat pe calea îmbunătăâirii vederii şi rezultate mai bune nu au întărziat să apară + scliprile de vedere clară deveneau tot mai dese şi mai de lungă durată. Eram atît de bucuros de aceste rezultate, încît eram sigur că peste 2-3 săptămîni o să-mi recapăt vederea normală., dar n-a fost chiar aşa...
            Deşi de la prima sclipire de vedere normală a urmat un progres destul de remarcabil, la un moment dat progresul stagnase şi deveneam cam dezamăgit. Dar să descriu un pic în ce a constat progresul dat şi cum el a evoluat. Prima mea sclipire de vedere clară a fost un act involuntar şi următoarele tot aşa. Pe măsură ce aceste sclipiri deveneau tot mai dese şi mai lungi ca durată, am descoperit că pot să produc aceste sclipiri de vedere clară în mod voluntar - privind la ceva în mod insistent şi relaxîndu-mă într-un anumit mod. Iar acea sclipire fluctuantă de vedere care se producea, la început destul de greu, iar mai tîrziu din ce în ce mai uşor, era însoţită de o anumită senzaţie de tensiune în regiunea ochilor cu lăcrimare usturătoare a ochilor şi înroşirea lor.  Deoarece acele sclipiri fluctuante de vedere clară erau întotdeauna însoţite de tensiunea şi lăcrimarea menţionate mai sus, în mintea mea eu m-am găndit că asta se îmtîmplă deoarece muşchii care sunt îmcordaţi se destind sau se intind, ceea ce este un lucru bun, mi-am zis eu. Am sa-i forţez prin această lăcrimare  să se întindă pînă ce vor reveni la poziţia naturală, iniţială în care globii oculari vor deveni din ovali în sferici şi astfel voi vedea bine. Aceasta era concepţia mea despre cum sa-ti restabilesti vederea. În tot acel timp eu făceam exerciţii de mişcare a ochilor şi careva practici speciale de relaxare a ochilor şi întregului corp, dar puneam mai mult accent pe exerciţii, ce-i drept. Timp de cîteva luni bune am tot încercat sa-mi fortez muşchii să-şi "recapete poziţia lor iniţială", dar pînă la urmă m-am dezamăgit şi făceam exerciţţiile mai mult din rutină, iar mai apoi le făceam rar şi aproape că le-am abandonat să le mai fac. Cam peste vre-un an am găsit pe un site (http://www.squidoo.com/restorevision ) o listă de exerciţii pentru ochi similare cu cele pe care le făceam eu, dar în care trebuia să le faci odată pe zi şi doar de 4 ori pe saptămînă, iar în celelalte 3 zile să nu le faci. Din momentul în care am adoptat această nouă abordare a exerciţiilor pentru vedere am pus un mult mai mare accent şi pe practicile de relaxare a ochilor, ca palming, cît şi pe relaxarea generală a corpului şi minţii. După aproximativ o săptămînă rezultatele s-au dovedit a fi mult mai bune  - ochii nu se mai iritau şi lăcrimau atît de tare atunci cînd se produceau acele sclipiri de vedere clară, şi totodată puteam să produc mult mai uşor acele sclipiri, care erau mai de durată şi mai clare, astfel încît am devenit iarăşi optimist cu privire la restabilirea vederii DAR... iarăşi stagnasem, deşi am înregistrat un progres substanţial odată cu adoptarea acestei noi abordări, totuşi stăteam pe loc....
            Cam peste vreo jumătate de an am început să descopăr în ce constă de fapt Metoda Bates şi principiile fundamentale pe care această metodă se bazează, şi atunci cînd am început sî înţeleg şi să aplic această metodă corect  -  atunci calea mea spre restabilirea vederii a luat o întorsătură decisivă.
            Oricine  a studiat cu atenţie ceea ce Bates a scris despre cum să vezi bine, acela poate să spună cu siguranţă  că aceste exercitii de miscare a ochilor nu făceau parte din sistemul lui Bates.  Se pare că aceste exerciţii de mişcare a ochilor au apărut ca urmare a interpretării ulterioare eronate a conceptului propus de Bates cum că ochii cu vedere normală se află în mişcare pemanentă în diferite direcţii, iar acestă mişcare inconştientă a ochiului normal este indispensabil vederii clare/normale.  Iată, de exemplu, de unde cred eu că ar fi putut să apară această  interpretare eronată a conceptului lui Bates, această confuzie despre beneficiul mişcării ochilor. citiţi aici  http://en.wikipedia.org/wiki/Bates_method#Movement.
            Ca concluzie, pot să spun următorul lucru: NU FACEŢI ACEEAŞI GREŞEALĂ PE CARE AM FĂCUT-O ŞI EU. Dacă aţi decis să vă îmbunătăţiţi vederea în mod natural prin Metoda Bates mergeţi direct la sursa originala, adică la cartea sa originală sau la revistele sale periodice, sau puteţi să consultaţi şi alte cărţi care se ţin de învăţăturile originale ale lui Bates şi nu va pierdeţi timpul cu alte metode pseudo-Bates, dacă pot să mă exprim aşa, asta pentru a vă scuti de frustrările de care am avut parte eu.