joi, 3 iunie 2010

CE ESTE METODA BATES?

            Din postul precedent în care am relatat un pic despre biografia acestui oftalmologist remarcabil şi nonconformist pe nume Bates, se poate de înţeles cam în ce constă metoda lui. Dar înainte de vorbi despre ce este Metoda Bates este foarte important să accentuez încă o dată ceea ce Metoda Bates NU ESTE.  Metoda Bates nu înseamnă exerciţii şi cu atît mai mult nu înseamnă exerciţii de antrenare a muşchilor ochilor.  Este important să dau o asemenea definiţie negativă a metodei pentru că ea a fost interpretată eronat de unii autori care promovează restabilirea vederii prin metode naturale şi care o numesc în mod greşit "metoda Bates".  Eu însumi am început să-mi restabilesc vederea printr-o metodă care era numită "Bates", dar care punea accent în mod special pe exerciţii de "întărăre" a muşchilor ochilor, rezultatele căreia m-au entuziasmat la început, dar pe măsură ce constatam că stagnez am început să ma dezamăgesc. Despre aceasta am povestit mai în detaliu în primul post de pe acest blog.
             Dacă ar fi să exprim  într-un cuvînt esenţa metodei Bates atunci acest cuvînt ar fi Relaxare. Dacă ar fi să pun în două cuvinte acelaşi lucru aş spune Relaxare şi Balansare universală. Iar în trei cuvinte metoda lui William H. Bates ar suna aşa: Relaxare, Balansare Universală  şi Fixație centrală.  De fapt, aceste trei cuvinte reprezintă cele  trei principii  care stau la baza unei Vederi Perfecte, după Bates (şi din experienţa mea şi multor altor  oameni).  Acestea sunt 3 moduri, condiţii de funcţionare a unei vederi bune, clare. Ochii care sunt normali, văd bine îndeplinesc aceste 3 condiţii, principii în mod inconştient, adică fără ca persoana să fie conştientă de asta sau să facă vre-un efort pentru a le îndeplini. Aceste principii sunt interdependente astfel încît dacă aplici unul, celelalte două pot să se manifeste în mod automat.
              Înainte de a purcede la a expune fiecare principiu în parte ar fi util de a clarifica care este de fapt scopul procesului de restabilire a vederii sau ce ar însemna să-ţi restabileşti vederea prin Metoda Bates. Procesul de restabilire a vederii bune  înseamnă imitarea principiilor/modului de funţionare a sistemului vizual cu vedere normală, iar scopul acestui proces este ca ochii să poată imita acest mod de funcţionare în mod inconştient (fără implicarea voinţei conştiente) aşa cum face ochiul normal, sănătos.  În această ordine de idei sintagma "restabilirea vederii" poate fi înlocuită cu o sintagmă mai exactă - "reeducarea vederii", deoarece ceea ce necesită a fi "restabilit" se află în minte şi nu în ochi, ochii sunt doar un instrument - mintea este cea care îi conduce.  Este foarte important să ţinem minte acest lucru pentru a nu ne amăgi că este nevoie să lucrăm asupra ochilor şi astfel  să neglijăm ceea ce este cel mai important şi anume mintea.  La urma urmei, nu-i aşa tindem să credem că este nevoie să facem careva exerciţii pentru ochi pentru a întării,  a tonifia muşchii acestora, sau că trebuie cumva să reparam, să schimbăm ceva în sctructura ochiului (este adevărat că în conformitate cu Bates că globul ocular cu eroare de refracţie într-adevăr are o formă distorsionată faţă de cel normal, dar aceasta este ceva temporar  nu este constant şi se datorează încordării mintale şi obiceiurilor proaste de a privi) prin careva exerciţii pare mult mai substanţială, mult mai credibilă şi astfel mult mai atractativă decît idea că este nevoie de lucrat asupra minţii, asupra obiceiurilor mintale, ultima părînd la prima vedere mai degrabă ceva metafizic, inaccesibil. Bates spunea că erorile de refracţie (vederea proastă) se datorează în principal "obiceiurilor incorecte de gîndire".       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu